Wat Is De Werking Van Bergamot Olie?

bergamot olie

Delen op:


Bergamot olie komt van de bergamot boom wat een citrusvrucht produceert. De essentiële olie van bergamot wordt gehaald uit de bergamotvrucht de Citrus bergamia. Deze kleine boom produceert een vrucht die ergens tussen een pompelmoes en een citroen valt. Echter heeft ze de vorm van een peer. Ze groeit in Azië maar is blijkbaar toch genoemd naar de Italiaanse stad Bergamo, omdat deze stad heel belangrijk was in de handel van bergamotolie.

De bergamot olie wordt koud geperst van de schil van de vrucht. Een honderdtal vruchten zullen ongeveer 100 ml bergamotolie produceren. De zoete geur wordt wereldwijd gebruikt in parfum en in voeding. Vooral dan in Thee maar ook in sommige gerechten.

Sommige van de actieve componenten in bergamotolie zijn nerol, limonene, geraniol, linalool, terpineol en nog vele andere.

Kan helpen tegen depressie

Bergamot olie kent een lange geschiedenis om zijn gebruik tegen depressie. Ze heeft namelijk de mogelijkheid om onze gemoedstoestand te verhogen en kan de energie verhogen. Het meest aansprekende is dat deze verbetering van de gemoedstoestand en het daarbij horen antidepressisante effect volledig lichaamseigen is. Er zijn een aantal psychologische processen die hierbij worden aangesproken. We zullen onder meer merken dat mentale en fysieke vermoeidheid afnemen bij het gebruiken van bergamotolie. Dit wordt bekomen door een verbeterde aanmaak of vrijgave van de neurotransmitters en hormonen.

Typische symptomen van depressie zoals het verlies van het hongergevoel, laag libido, vermoeidheid en totaal  gebrek aan interesse in dagelijkse activiteiten, kunnen dus worden aangepakt dankzij deze essentiële olie te gebruiken. Op die manier kunnen we het gebruik van antidepressiva achterwege laten. En zullen we ook niet te maken krijgen met de bijwerkingen die deze medicijnen geven.Angst verlagen

Bergamot kan net zo goed werken als een ontspannend middel. Het zal op die manier stress en angst helpen verlagen. De flavonoïden die we terugvinden in de olie zal de aanmaak van serotonine en dopamine helpen stimuleren. Dat zal ervoor zorgen dat we een ontspannend gevoel krijgen en zal uiteindelijk de angst doen afnemen.

Wanneer we teveel piekeren of bang zijn voor een bepaalde belangrijke taak of examen kunnen enkele druppels bergamot olie reeds helpen om deze gevoelens te onderdrukken.

Spijsvertering verbeteren

De essentiële bergamotolie zal niet alleen helpen om onze geest scherp en gezond te houden. We kunnen dit ook gebruiken om de spijsvertering dat extra duwtje in de rug te geven. Het gebruik van deze olie zal de aanmaak van bepaalde enzymen stimuleren die van groot belang zijn voor de spijsvertering. Daaronder valt onder meer gal. Dit zal op zijn beurt het spijsverteringsstelsel stimuleren en toelaten om meer voedingsstoffen op te nemen via het dieet.

Verwante Topic:  Werking van Geranium Olie Op Ons Lichaam

Door enkele druppels aan te brengen op onze maag kunnen we dit effect bekomen. Het kan ook gebruikt worden bij kinderen die weinig honger hebben.

Wanneer we de olie in zeer kleine hoeveelheden innemen kan dit helpen om de bewegen van de darmspieren te verbeteren. Het zal op die manier de voeding sneller zijn doorgang doen vinden doorheen het darmkanaal.Dat is niet alleen voordelig om geen last te krijgen van constipatie. Maar zal het risico op ontstekingen en uiteindelijk darmkanker sterk doen afnemen. Hoe langer de voeding in de darmen aanwezig blijft, hoe hoger de kans op de uiteindelijke ontwikkeling van kanker. Omdat gifstoffen zich uiteindelijk gaan ophopen en op die manier de darmwanden kunnen beschadigen.

Ontwormen

Bergamot olie kan gebruikt worden om wormen in de darmen te behandelen. Deze wormen kunnen uiteindelijk bloedarmoede veroorzaken. Dit komt meermaals voor bij kinderen. Wanneer jonge kinderen regelmatig last hebben van buikpijn of maagpijn en er wat bleek uit zien dan kunnen we enkele druppels aanbrengen op de buik. De kans is namelijk zeer reëel dat ze te maken hebben met wormen.

Daarnaast is de behandeling met bergamotolie gunstiger omdat het naast het ontwormend effect, ook een ontspannend effect zal geven. Daarbij ook de darmen zal stimuleren waardoor eventuele voedingstekorten sneller kunnen worden weggewerkt.

Hormonen in balans brengen

Een ander belangrijk effect van het gebruik van bergamot olie is dat het kan helpen bij de productie van seksuele hormonen. We zien dat dit vooral bij vrouwen het geval is. Er zijn meer insuline worden aangemaakt in de pancreas. Wat ervoor zal zorgen dat er meer voortplantingshormonen kunnen worden aangemaakt in de eierstokken. Dit kan onder meer symptomen onderdrukken van de menopauze. Maar kan ook bepaalde problemen met de menstruatie helpen onderdrukken. Daarnaast wordt de bloedsuiker terug in balans gebracht.

Bloedsuiker in balans houden

Door slechts kleine hoeveelheden te nemen van bergamot olie kunnen we er reeds voor zorgen dat we de bloedsuikerwaarden gaan verlagen. Hoewel de medische wereld daar weinig rekening mee houdt, toch kunnen we vaak zien dat men mensen met diabetes gaat verwittigen om geen bergamot te gebruiken, omwille van zijn bloedsuikerverlagend effect. In combinatie met geneesmiddelen tegen diabetes is het gebruik van bergamotolie inderdaad niet aan te raden.

Verwante Topic:  9 Belangrijke voordelen van citroenolie

Goed voor onze haren

De plant en dus ook de olie van bergamot heeft een schimmelwerende en antibiotische werking. Dat zorgt ervoor dat we dit heel goed kunnen gebruiken om onze haren gezond te houden. Het kan onder meer helpen tegen jeuk en infecties van de hoofdhuid. Het kan ook krachtig werken tegen roos. We kunnen 2 druppeltjes toevoegen aan onze shampoo om van dit effect te kunnen genieten.

We kunnen ook enkele druppels bergamot olie gebruiken in combinatie met kokosolie. Dat zal ervoor zorgen dat de haren glanzend worden.

Bergamot als luchtverfrisser

De sterke maar aangename geur van deze citrusvrucht maakt dit uitstekend om te gebruiken als een soort luchtverfrisser. Het kan bepaalde slechte geurtjes opslokken en op die manier een frisse geur verspreiden over de ganse kamer.

We kunnen dit ook gebruiken bij tapijten of meubels. Dan kunnen we een spons in warm water dompelen waar we enkele druppels bergamotolie hebben toegevoegd. Het kan ook worden toegevoegd in een spray om dan op die manier op het tapijt te sproeien.

Deodorant

We kunnen de bergamot olie gebruiken als luchtverfrisser, maar kunnen dit net zo goed gebruiken als deodorant. Het wordt zeer vaak toegevoegd aan recepten voor parfums. Bij mannenparfums is dat ongeveer 30%. Bij vrouwenparfums kunnen we zelfs zeggen dat 50% deze olie gebruikt.

Ze heeft een krachtige werking om slechte geurtjes weg te nemen. De antibacteriële werking zal dit effect bekomen. Daarnaast zal de geur ervoor zorgen dat we ons beter voelen.

Mondhygiëne

Bergamot olie kan gebruikt worden als mondwater om ervoor te zorgen dat we niet te maken krijgen met een slechte adem of stinkende adem.

De antimicrobiële werking zal ervoor zorgen dat de populatie van bacteriën niet te hoog wordt. Daarbij ook een frisse en aangename adem geven. Het kan echter ook toegevoegd worden aan onze tandpasta of we kunnen het mengen in water en gebruiken als mondwater na het poetsen.

Koorts

De essentiële bergamot olie kan helpen om koorts te doen dalen. Dit komt doordat het kan helpen om meer zweet aan te maken. Wanneer we meer kunnen zweten zal de temperatuur van het lichaam dalen.

Dit effect wordt behaald door het stimuleren van de bloedsomloop en de aanmaak van hormonen. Wanneer zweet verdampt op onze huid zal de temperatuur afnemen. Daarbij krijgen we ook een reinigend effect, doordat meer gifstoffen kunnen worden afgevoerd via de transpiratie.

En hoewel koorts enkel symptomen zijn van een onderliggende ziekte, ook hier zien we dat de antimicrobiële werking van bergamotolie kan helpen om deze problemen op te lossen. Bij een virale infectie kunnen de bacteriën worden uitgeroeid. En dat gebeurt allemaal zonder schadelijke stoffen in het lichaam te brengen.

Verwante Topic:  Werking van Geranium Olie Op Ons Lichaam

We kunnen dit doen door enkele druppels aan te brengen op de borst, nek of voorhoofd. Het kan ook op de handen worden aangebracht of onder de neus. Dit kunnen we dan diep inademen.

Huidproblemen

Bergamot olie kan helpen om littekens en andere tekenen van schade aan de huid te behandelen. Het is ook krachtig in het verwijderen van sporen van acne. De olie zal diep inwerken in de huid en daardoor helpen om donkere vlekjes te verwijderen. Dit gebeurt door melamine te verdelen.

We kunnen bergamotolie bijvoorbeeld gebruiken om het gezicht mee te wassen of wanneer we te maken hebben met een vette huid. De olie zal het overtollig vet verwijderen van de huid en uiteindelijk zorgen voor een zachte huid.

Wonden behandelen en genezen

Bergamot olie is ontsmettend en heeft een krachtige werking tegen bacteriën en microben. Het kan daarom gebruikt worden om wonden te behandelen en zal de genezing van die wonden bevorderen.

Daarnaast heeft de bergamotolie een licht verdovende werking. Waardoor de pijn van de wonde ook kan verzacht worden. We kunnen dan de wonde uitwassen door enkele druppels toe te voegen aan een glas water.

Het zal er automatisch ook voor zorgen dat er geen littekens ontstaan na het genezen van de wonde. De stoffen in de olie zullen het weefsel herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. En dit proces versnellen.

Als pijnstiller

De verdovende werking van bergamot kan ervoor zorgen dat de zenuwen iets minder gevoelig worden. Dit kan helpen bij pijn op bepaalde plaatsen. Het zal ook stress verlagen, stress die uiteindelijk de pijn nog kan doen toenemen.

We kunnen hoofdpijn of migraine behandelen met deze olie. Maar ook spierpijn en gewrichtspijn. Het kan zelfs gebruikt worden bij artrose.

Luchtwegen vrijmaken

Wanneer we te maken hebben met een geblokkeerde neus kan bergamotolie helpen om deze terug te openen. Ook wanneer we last hebben van een verkoudheid kan door middel van inhalatie het slijm losgemaakt worden en daardoor de ademhaling terug verbeteren. Het kan bijvoorbeeld ook aangebracht worden op de borst voor het slapengaan. Of onder het hoofdkussen aangebracht worden. Zo kunnen we tijdens de slaap de dampen inademen.

Waarop moeten we letten bij het kopen van bergamot olie?

Wanneer we dit willen gebruiken voor inwendig gebruik, dienen we zeker te zijn dat het hier gaat om een biologisch product. Niet biologische producten kunnen schadelijke chemische stoffen bevatten en kunnen dus gezondheidsproblemen veroorzaken. We kunnen Biologische bergamot olie hier online bestellen voor €9.99

Delen op: