Diabetes Dieet: Wat eten en Wat niet?

Delen op:


Diabetes Dieet: Wat eten en Wat niet?

diabetes dieetDiabetes onder controle houden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je diabetes hebt, dan is er een grote kans dat je reeds op je koolhydraten bent gaan letten. De dokter kan ook gezegd hebben om je bloeddruk en cholesterol in balans te houden. Toch is het belangrijk om nog lekker te kunnen eten.

Hier zijn enkele tips die het plannen van je maaltijden iets makkelijker gaat maken. Het is niet altijd makkelijk, want hoe minder koolhydraten, hoe beter.

Waarom is het dieet van belang?

Een gezond dieet is belangrijk voor alle mensen met diabetes. Dit is zeker belangrijk voor mensen die diabetes type 2 hebben of een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Dit is het meest voorkomende type diabetes. Het kan echter vaak worden voorkomen door onder andere je lichaamsgewicht onder controle te houden en voldoende lichaamsbeweging te doen. Daarbij hoort ook dat we een zo gezond mogelijk dieet gaan volgen.

diabetes bloedsuiker opmetenVoeding met koolhydraten wordt omgezet in glucose wanneer dit in ons lichaam terechtkomt. Dit heeft meteen impact op onze bloedsuikerwaarden. Je dokter kan helpen om te bepalen hoeveel koolhydraten nog gezond zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Verwante Topic:  Bloedsuiker verlagen zonder medicijnen


Hier gaan we een korte lijst van 5 voedingsmiddelen om diabetes onder controle te houden.

5 voedingsmiddelen bij diabetes

Avocado

avocado diabetes dieetEen kleine portie avocado zal slechts 3 gram koolhydraten leveren. Deze voeding bevat ook een hoge hoeveelheid onverzadigde vetzuren. Niet zoals bij verzadigde vetzuren, zullen onverzadigde vetzuren het risico op hartziekten en beroerte verkleinen.

Dat is  sterk, omdat bij diabetes het risico op een hartaanval en beroerte wordt verdubbeld wanneer we dit vergelijken met iemand die geen diabetes heeft.

Door meer onverzadigde vetzuren te eten zal de insulinegevoeligheid worden verbeterd.

Gesneden avocado kan worden gebruikt in een aantal verschillende gerechten. We kunnen het mengen in een salade. Of we kunnen lekkere garnalen in de 2 avocado helften leggen en citroensap aan toevoegen. Zo krijgen we een lekkere gezonde avocado crevette!Magere Cottage Kaas

Wanneer we een half kopje magere cottage kaas eten hebben we slechts 4 gram koolhydraten, het is ook een manier om meer eiwitten te krijgen uit onze voeding.

We kunnen dit mengen met broccoli of pepers, dit zal de bloedsuikerwaarden weinig of niet aantasten.

Wanneer je niet houdt van cottage kaas kan je Griekse yoghurt gebruiken. Dit is een zeer goed alternatief. Ze kunnen heel goed gebruikt worden als ontbijt of als een vieruurtje.

Verwante Topic:  Is het Goed om Ananas te eten bij Diabetes?

Zalm

Zalm bevat geen koolhydraten, je kan dus niet lager gaan dan dit. Daarnaast bevat zalm enorm veel eiwitten.

Zalm is ook een uitstekende bron van omega 3 vetzuren. Dit kan ons hart helpen op verschillende manieren. Deze vetten maken het bloed minder plakkerig en zullen we dus minder snel bloedklonters gaan vormen.

Walnoten

walnoten diabetes dieetWalnoten bevatten per 25 gram slechts 4 gram koolhydraten. Dat maakt van walnoten een gezonde koolhydraatarme snack om toe te voegen aan ons diabetes dieet. Wees voorzicht met de hoeveelheid. De calorieën kunnen heel snel oplopen en voor je het weet hebben we teveel calorieën en krijgen we overgewicht.

Walnoten bevatten ook omega 3. Toch iets minder dan zalm, toch zijn walnoten de beste omega 3 bron van alle noten.

Groenten zonder zetmeel / Niet-zetmeelhoudende groenten

Van spinazie tot champignons, van boerenkool tot bloemkool. We hebben enorm veel mogelijkheden met niet zetmeelhoudende groenten. Veel van hen bevatten minder dan 5 gram koolhydraten per dosis.

Er zijn veel variaties in kleur, smaak en vorm. Het is moeilijk om ze allemaal beu te worden. Veel van hen bevatten ook nog eens enorm veel vezels. Deze helpen je vlug een verzadigd gevoel te geven.

Voeding om te vermijden bij diabetes

Suikerrijke dranken

Een glas frisdrank kan tot 50 gram koolhydraten bevatten. Dat kan meer zijn dan de dokter aanraadt om tijdens een volledige maaltijd te eten.

Verwante Topic:  Groene Thee Pillen Werking en Voordelen

Niet alleen dat, deze dranken worden ook gezien als lege calorieën. Suikerrijke dranken geven het lichaam geen meerwaarde.

Bespaar je koolhydraten voor voedingsrijke voedingsmiddelen. Kies voor water met citroen of eventueel gemberthee als een gezond alternatief.

Koolhydraatarm fastfood

snoep vermijden diabetesKoolhydraatarm betekent niet altijd dat het goed is voor diabetes. Dit is zeker waar wanneer het neerkomt op koolhydraatarme fastfood menu’s.

Voor je die gaat bestellen dien je te weten wat je krijgt voor je geld. Deze cheeseburgers en salades kunnen enorm veel calorieën, verzadigde vetzuren en sodium bevatten.

Eiwitrepen / Proteïnerepen

eiwitrepen proteinereepDe hoeveelheden koolhydraten bij proteïnebars of proteïnerepen zal variëren. Zo zijn er bepaalde die weinig koolhydraten gaan bevatten. Maar er zijn er ook die enorm veel koolhydraten gaan bevatten.

Dit komt doordat ze uiteindelijk ontwikkeld zijn voor sportmensen. Die dus naast de eiwitten ook de koolhydraten nodig hebben. Er zijn echter ook alternatieven voor mensen die op dieet zijn. Die zullen dan vaak koolhydraatarm zijn.

Besluit

Om een gezond diabetes dieet samen te stellen dienen we gezonde voeding te gebruiken en op onze koolhydraten te letten. Je dient niet meteen alle koolhydraatrijke voeding te gaan vermijden. In de plaats daarvan kunnen we ze in kleinere hoeveelheden gebruiken.

Gebruik gezonde koolhydraten in plaats van ongezonde koolhydraten. En kies de voeding die het lichaam goed doet.

Delen op: