Wetenschappelijke Werking Van Ashwagandha Plus Bijwerkingen

ashwagandha voor vrouwen

Delen op:


Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng, is een kruid uit de Ayurveda. Het kruid wordt algemeen gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde.

De officiële naam van de plant is Withania Somnifera. De werkzame stoffen zijn de withanoliden. Deze stoffen zijn in staat om stress te verlagen, op een zodanig krachtige manier, dat het effectiever werkt dan medicijnen zoals lorazepam. Een pittig detail voor een natuurlijk middel.

Het kruid staat bekend als een adaptogeen. Dat wil zoveel zeggen als een aanpasser. Wat dit kruid dan gaat doen is bij het uit balans lopen van bepaalde processen in het lichaam, proberen de oorspronkelijke staat terug te herstellen. Daarom kan ashwagandha voor vrouwen maar ook voor mannen gebruikt worden.

De uiteindelijk vertaling uit het Sanskriet luidt, geur van een paard. Dat kan echter niet letterlijk genomen worden. Men moet ervan uitgaan dat hier wordt bedoeld zoals de Engelse uitdrukking luidt, Smells like …

Dat wil zeggen dat men daarmee niet meteen de geur wilt bedoelen, maar eerder het effect. Men duidt dus vooral met de geur van een paard, dat de effecten te vergelijken zijn met paardekracht. Zowel fysiek als mentaal kan dit kruiden inderdaad paardenkracht leveren. Als een paard bestand zijn tegen stress!ashwagandha zwangerschap

Waar komt het kruid vandaan?

withania somniferaWe kunnen het kruid in het wild tegenkomen in India en in het Noorden van Afrika. De vrucht van de plant lijkt op een tomaat. Ze wordt reeds duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde van India.

Tegenwoordig wordt het gekweekt in verschillende plaatsen ter wereld. Waaronder de Verenigde Staten. De actieve bestandsdelen zijn alkaloïde, steroïde lactones, saponines en withanoliden.

Ashwagandha is goed voor depressie en Ashwagandha is goed voor angst. Daarnaast biedt het kruid nog ontstekingsremmende eigenschappen en kan het symptomen van artritis verzachten.

Ashwagandha is effectief in het verlagen van stress. Zowel emotionele als fysieke stress. Het verhoogt de concentratie en de algemene mentale alertheid. Het laat spanningen los en brengt de gemoedstoestand beter in balans. Het kruid begint te werken na 2 tot 6 weken.Het is echter niet de vrucht die wordt gebruikt om zijn heilzame kwaliteiten, maar de wortels van de plant.

Ashwagandha wortel wordt gebruikt om een groot aantal aandoeningen te behandelen en kan de symptomen van bijna alles gaan verlichten.

Waaronder vooral artritis, stress en angst. Het wordt ook voor mannen vaak aangeraden die te kampen hebben met seksuele problemen. Waaronder verlies van libido of erectieproblemen.

Sedert bekend raakte dat Ashwagandha een soortgelijke werking heeft als het medicijn Lorazepam (bron). Zijn onderzoeken naar dit kruid in volle gang.

Daarnaast wordt Ashwagandha niet gemaakt in fabrieken met chemische stoffen, maar wordt het gewoon gewonnen uit de grond. Het is namelijk de wortel van een plant. Dit betreft dus een natuurlijk middel. Met een gelijke werking als een chemisch geneesmiddel.

Ashwagandha en antidepressiva zijn dus sinds kort met mekaar gelinkt. Echter is dat in de Ayurveda reeds vele jaren bekend.

Ashwagandha voor mannen

De mannelijke hormonen in balans brengen

Doordat het stress gaat verlagen zal het ook de schade die aangebracht wordt door de stress gaan verminderen. Eén ander belangrijk onderdeel van dit kruid is cortisol verlagen.

Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren. Dat is nu net ook de plaats waar voor een groot deel testosteron wordt aangemaakt bij mannen.

Wanneer meer cortisol wordt aangemaakt is er dus minder tijd en minder energie om testosteron aan te maken. Dat zorgt automatisch voor een verminderde aanmaak van het mannelijk hormoon.

We hebben cortisol nodig in een bepaalde mate voor het regelen van levensbelangrijke processen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld het regelen van ons slaappatroon.

Maar een teveel aan cortisol zal er automatisch voor zorgen dat heel wat processen verstoord worden.

De belangrijkste zijn natuurlijk overgewicht, verlies van libido, slaapproblemen, nieruitputting, depressie, impotentie, onvruchtbaarheid en vele andere nadelen die daarmee gepaard gaan.

Een studie uit 2013 toonde aan dat Ashwagandha de enzymen gaat stimuleren en de balans tussen de reproductieve hormonen bij onvruchtbare mannen gaat herstellen.

Daarnaast heeft dit ook impact op de erectie bij mannen. Heel wat mannen hebben erectieproblemen als gevolg van stress, met name vooral door faalangst. Het kruid zal deze angst gaan wegnemen en op die manier een betere erectie tot stand helpen brengen.

Een groot aantal factoren kunnen ervoor zorgen dat de mannelijke hormonen uit balans raken. Dat kan door de leeftijd komen, door overgewicht of door stress.

Stress kan zowel van fysieke als mentale aard zijn.

testosteron verhogen Een studie uit 2013 toonde aan dat de effecten van overtrainen en zich overdoen in het algemeen leiden tot oververmoeidheid en de onmogelijkheid van het lichaam om een hormonale balans te behouden.

Hoewel deze studie stress ging bestuderen die voortkomt uit fysieke training, kan het hormoon ook stress verlagen die voortkomt uit mentale oorzaken.

Ashwagandha is een adaptogeen, dat wil zeggen dat het de effecten van stress in het lichaam zal tegenwerken. En daardoor stress voor een groot deel zal wegwerken, met daarbij nog eens het lichaam weerbaar maken tegen toekomstige stressmomenten.

Testosteron Tekort Oplossen

testosteron tekort ashwagandha Een testosteron tekort kan vaak voorkomen en komt zeker niet alleen voor bij oudere mannen. Jonge mannen kunnen als gevolg van stress of overgewicht ook problemen krijgen met de hormonale balans in het lichaam. Op die manier kunnen ook zij te maken krijgen met een testosteron tekort en alle bijwerkingen die daarbij gepaard gaan zoals het verlaagde libido en het verminderd zelfvertrouwen.

De oplossing tegen een laag testosteron

Gelukkig kunnen we heel wat middeltjes gebruiken om het testosteron tekort op te lossen. Eén van de meest gunstige resultaten komt van ashwagandha.

Ashwagandha ofwel Withania Somnifera is een kruid uit de ayurveda. Het werd gebruikt in de Ayurveda ofwel de Indiase Traditionele Geneeskunde, als een levenselexir. De letterlijke betekenis van het kruid betekent “geur van het paard”. Echter slaat dit niet op de geur van het kruid. Maar eerder op de effecten die dit kruid heeft op mensen.

Onderzoek naar het effect van Withania somnifera

sperma in baarmoeder Deze studie toont aan dat bij mannen met een minder vruchtbaar sperma het testosteron gaat stijgen met bijna de helft!

Ook werd aangetoond dat mannen die elke dag een dosis van 5.000 mg gebruiken, na 90 dagen de helft meer testosteron in het lichaam hebben. Dit werd aangetoond door een Indiase universiteit.

Daarnaast zijn er andere onderzoeken die aantonen dat we niet alleen het testosteron tekort zullen oplossen met ashwagandha. Maar ook gunstige effecten zullen ondervinden op het libido. Het libido zal namelijk gaan stijgen. Dit is hoofdzakelijk te verklaren door de stijging van de mannelijke hormonen natuurlijk.

Een andere reden van de verhoging van het libido is dat onze gemoedstoestand en onze levenskwaliteit toeneemt. We voelen ons beter dus zullen we ook meer zin hebben in seks.

Andere voordelen van het kruid zijn dat ze de erectie verbeteren, het sperma vruchtbaar maken, meer sperma helpen produceren.

Verwante Topic:  Valeriaan Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Dit komt gedeeltelijk door de antioxidante werking van de plant. bloedvaten in de teelballen die onderhevig aan oxidatie minder goed functioneren zullen beter werken wanneer dit kruid wordt gebruikt.

Stress verlagend

stress verlagen Ook het stresshormoon cortisol wordt sterk verlaagd. Met meer dan 25%. Het hormoon cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren waar ook een (klein) deel van het mannelijk hormoon wordt aangemaakt.

Hoe meer we onder stress staan (zowel lichamelijk of mentaal) hoe meer cortisol er moet worden aangemaakt in de bijnieren. Wanneer meer cortisol moet worden aangemaakt is er dus minder tijd en energie in de bijnieren om nog extra mannelijk hormoon aan te maken.

Mannen met een testosteron tekort zijn dus gebaat bij het blokkeren van de cortisolproductie en kan zo meer mannelijke hormonen aanmaken.

Naast het oplossen van een testosteron tekort kan het supplement ook helpen bij slaapproblemen, andere stress gerelateerde aandoeningen, angstigheid, zorgen en depressie.

Testosteron tekort bij oudere mannen

Hoewel het kruid natuurlijk voor een deel het probleem kan oplossen. Is het bij oudere mannen vaak onvoldoende om het probleem volledig weg te werken. Dit komt doordat er minder en minder hormoon zal worden aangemaakt. En ook door een verminderd functioneren van de teelballen en de bloeddoorstroming heel vaak toch een te lage waarde blijft bestaan.

In dit geval kunnen we testosteron gel gebruiken zoals androgel of testim. Dit zal ervoor zorgen dat het hormoon terug wordt aangevuld tot een normaal niveau.

Dit kan ook bij jongere mannen gebruikt worden maar wordt wel afgeraden om blijvend te gebruiken. Omdat het na een lange periode de natuurlijke productie van het hormoon kan aantasten.

Bij oudere mannen is dit reeds verminderd dus zal het effect van androgel of testim geen verdere vermindering teweegbrengen in de natuurlijke aanmaak. Omdat die natuurlijke productie toch al sterk is afgenomen door de leeftijd.

Conclusie

testosteron erectie verbeteren Ashwagandha zal dus hoofdzakelijk cortisol gaan verlagen. Dit gaat gepaard met een reeks voordelen.

Doordat de cortisol wordt verlaagd kan er meer testosteron worden aangemaakt. Dit zal dus van toepassing zijn op het libido en op de erectie. Maar verder zal dit ook helpen bij de spieropbouw. Zal het mannen een beter gevoel over zichzelf geven en dus bijdragen tot een algemeen verbeterd welzijn.

De oxidatieve schade die wordt aangebracht door stress wordt grotendeels hersteld door het kruid te gebruiken. Ashwagandha zal onder andere oxidatieve stress in de teelballen, penis, bijnieren en alle andere organen die daarbij nog van toepassing zijn gaan herstellen.

Dat heeft dan weer tal van voordelen voor de vruchtbaarheid bij mannen, het sperma wordt mobieler en vruchtbaar. Ook de hoeveelheid neemt toe doordat de teelballen beter werken. En de productie van testosteron wordt nog eens extra gestimuleerd.

Voordelen van Ashwagandha voor vrouwen

Het kruid zal de energie verhogen, het zal de veroudering ondersteunen om op een natuurlijke manier ouder te worden.

Het kruid is geliefd bij vrouwen die in de menopauze zijn. Echter kunnen de effecten van de menopauze reeds veel vroeger te zien zijn.

Ook al hebben die dan uiteindelijk niks te maken met veroudering. Stress is iets van alle leeftijden. Zeker jonge moeders kunnen ermee te maken krijgen na de bevalling. Ze zijn bang dat ze het opvoeden van een kind niet goed gaan doen. Het kruid zal helpen die stress en die zorg weg te nemen.

Zelfs bij jonge vrouwen die nog studeren kan faalangst ook voorkomen. In dat geval zal dit kruid ook wonderen gaan doen.

En natuurlijk bij oudere vrouwen zal het de nadelen van de menopauze gaan verzachten.

Het zal het libido stimuleren, iets wat vooral tijdens en na de menopauze heel wat voordeel kan opleveren.

Krachtige werking tegen angst

depressief meisje Angst gaat gepaard met zich zorgen maken, angst of spanning die een groot deel stress met zich meebrengt. Mensen die daar overmatig last van hebben zullen vaak geneigd zijn om in behandeling te gaan. Omdat de ernst van hun gevoelens, vaak hun dagelijkse leven beïnvloed.

Ashwagandha met zijn kalmerende, ontspannende en verdovende werking kan helpen om deze angst weg te nemen, zonder daarvoor de aanbevolen medicatie te moeten nemen.

Angst verlagen

Een onderzoek die werd gepubliceerd in de Plos One toonde aan dat het kruid een veilig en effectief middel is om angst te verlichten. Tijdens dit onderzoek, deelnemers met matige tot ernstige angst gedurende langer dan 6 weken kregen ofwel een natuurlijke behandeling waaronder. Diepe ademhalingsoefeningen, aangepast dieet en een supplement van 300mg Ashwagandha.

Terwijl de andere groep de normale psychotherapie volgde waaronder ook de diepe ademhalingsoefeningen.

De deelnemers die de natuurlijke behandeling ondergingen ondervinden enorm veel beterschap in hun mentale toestand. Ze hadden een beter sociaal functioneren, meer concentratie, voelden zich minder vermoeid en meer vitaal. De levenskwaliteit was ook een stuk hoger dan de mensen die de psychotherapie volgden.

Het verschil was maar liefst 25% tussen de mensen die psychotherapie volgden. Een ander onderzoek wees uit dat Ashwagandha dezelfde werking heeft als Lorazepam om angst te verlagen. (studie) (2)

Veroudering vertragen

Stress, zij het nu fysieke stress of emotionele stress kan de veroudering heel snel doen toeslaan. Eén van de factoren die daarvoor verantwoordelijk zijn is cortisol. Cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon.

Dit hormoon zal bijdragen tot het spierverlies en het algemeen zwakker worden van het lichaam. Zal ook rimpels doen ontstaan en geeft een ongunstig gevolg op het cognitief geheugen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het kruid de weerstand tegen stress gaat verbetering en de productie van het hormoon cortisol gaat blokkeren. (1)

In een stuudie met 64 deelnemers werd de verlaging van stress opgemeten. Men kwam tot het besluit dat Ashwagandha de cortisolwaarden heel snel kan doen dalen in vergelijking met de mensen die geen supplement gebruikten.

PMS

Naast het verlagen van stress en angst, en zijn gunstige resultaten op vlak van depressie zal ashwagandha nog een reeks andere voordelen met zich meebrengen. Zo kan het ontspannend en licht verdovend effect van het kruid gunstig zijn bij vrouwen die last hebben van PMS. Ook tijdens de menopauze kan het de natuurlijke aanmaak van de hormonen helpen stimuleren.

Ondersteuning tijdens de menopauze

Het kruid zal het endocrine systeem gaan stimuleren. Daardoor worden de hormonen in balans gebracht.

Een studie waarbij 51 vrouwen die in de menopauze zaten aan deelnamen wees uit dat het kruid duidelijk de symptomen van angst, stemmingswisselingen en opvliegers kon verlagen. (2)

Ook vrouwen tijdens de menopauze kunnen hier enorm veel voordeel uit doen. Wanneer ze met bepaalde symptomen te maken krijgen zoals opvliegers, moeilijk slapen, depressie. Dit zijn allemaal problemen die met ashwagandha kunnen worden opgelost.

Libido

In de kama sutra, één van de oudste geschriften over seksualiteit, wordt het kruid gebruikt in de literatuur als een seksueel stimulerend middel.

Onderzoek wees uit dat het kruid de seksuele gezondheid en de vitaliteit zal stimuleren door de bloedsomloop te verbeteren en de spanning in het lichaam weg te nemen. Wat Ashwagandha voor vrouwen ook gaat doen, is niet alleen het libido stimuleren, maar ook de voldoening stimuleren tijdens de daad.

Geheugen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha voor vrouwen het geheugen verbetert. Dit onderzoek werd echter gedaan bij vrouwelijke dieren. Toch gaat men ervan uit dat dit effect ook bij mensen het geval zal zijn.

Het zal ook bescherming bieden tegen oxidatieve stress die dan weer leidt tot neurodegeneratie ofwel het verliezen van bepaalde cognitieve capaciteiten zoals bijvoorbeeld het geheugen. (3) (4)

Revitaliserend

Een ander voordeel van ashwagandha voor vrouwen is dat het kruid werkt op de energiewaarden in het lichaam.

Dit effect is wetenschappelijk bewezen en duidt op de verbetering van bepaalde problemen die als gevolg van stress kunnen ontstaan. (5)

Verbetert de gemoedstoestand

De gemoedstoestand verbeteren is zowat voor elk kruid die stress gaat verlagen en hormonen in balans gaat brengen van toepassing.

Verwante Topic:  Zink Tabletten Gebruiken: De Voordelen en Nadelen

Het is logisch alle hormonen die hiermee gepaard gaan, alle neurotransmitters kunnen op een normale manier worden verhoogd. Dat zal automatisch leiden tot een verbeterd welzijn.

Ashwagandha voor vrouwen staat bekend als een booster voor het gemoed. Onderzoek heeft dat ook kunnen aantonen. Vrouwen die last hebben van wisselende stemmingen tijdens en voor de menopauze kunnen dus goed worden geholpen met dit kruid. (6)

Vruchtbaarheid

Stress, ziekte, hormonen die niet in balans zijn en bepaalde voedingstekorten kunnen allemaal leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Dat kan het moeilijk maken voor vrouwen om kinderen te krijgen.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat het kruid de schildklier gaat stimuleren. Dat orgaan is verantwoordelijk voor het regelen van de hormonen. Daarnaast zal het stress gaan verlagen en uiteindelijk de optimale vruchtbaarheid stimuleren.

Meer onderzoek is nodig om dit aan te tonen maar het materiaal die momenteel beschikbaar is toont zeker en vast gunstige effecten. (7) (8)

Stress verlagen

Zo hebben we het sterk cortisolverlagend effect. Cortisol is een hormoon die ontstaat wanneer het lichaam onder stress staat. We hebben allemaal een bepaald gehalte aan cortisol nodig natuurlijk. Het is belangrijk voor vele functies van het lichaam. Waaronder het regelen van de slaap, het metabolisme en de bloeddruk. Ook de opname van suikers wordt voor een deel bepaald door het hormoon cortisol.

Maar wanneer dit hormoon te hoge waarden gaat vertonen. Dan raakt alles uit balans. Dan kunnen slaapproblemen heel snel zich beginnen manifesteren. Ook een hogere bloeddruk is vaak het resultaat van een te hoog cortisol.

Neurotransmitters stimuleren

Een ander belangrijk effect is zijn stimulerend effect op de neurotransmitters. Deelnemers aan onderzoeken waarbij ashwagandha gebruikt wordt stellen allen vast dat ze een verbeterd welzijn ervaren. Ze voelen zich beter nadat ze ashwagandha gebruikt hebben.

Dat komt doordat neurotransmitters zoals dopamine en serotonine gestimuleerd worden. Dat helpt ervoor te zorgen dat we ons een stuk beter voelen.

Slaapproblemen

slapen Slaapproblemen komen vaker voor. Een eigenschap van withania somnifera is dat het een ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel. Waardoor we makkelijker kunnen slapen. Men kon de werking ervan vergelijken met die van het geneesmiddel lorazepam. Dat wordt vooral toegediend om spanningen te vermijden.

Verband Tussen Ashwagandha en Antidepressiva

Is er een verband tussen ashwagandha en antidepressiva? Onderzoeken tonen aan van wel. Ashwagandha en antidepressiva zou gemeenschappelijk hebben dat het dezelfde ontspannende, rustgevende en angstremmende werking heeft.

Depressie

depressie vrouw Depressie is een ernstige aandoening die samengaat met symptomen van droefheid, verlies van interesse in de omgeving en in andere activiteiten. Vaak kunnen we moeilijk in slaap raken. Hebben geen of onvoldoende energie. Het kan in sommige uitzonderlijke gevallen leiden tot zelfmoord.

Ashwagandha kan helpen bij het voorkomen en behandelen van depressie. Volgens een onderzoek in ‘Phytomedicine’ hebben onderzoekers ontdekt dat het kruid een anti-depressieve werking heeft.

Natuurlijke oplossing voor depressie?

Doordat Ashwagandha en antidepressiva een gelijke werking hebben, kan ashwagandha misschien wel gebruikt worden om depressie te verhelpen. Dat zou meteen meer dan 20 miljoen mensen ter wereld kunnen helpen om te genezen van deze onaangename aandoening.

ashwagandha

Depressie komt voor in om het even welke ouderdomsklasse en bij beide geslachten. De bewering dat depressie meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen klopt niet. De aantallen zijn ongeveer gelijk verdeeld.

Om nog verder in detail te gaan. Eén op de acht personen zal binnen het jaar de diagnose van depressie voorgeschoteld krijgen. Ondanks die hoge aantallen kunnen de medicijnen die worden voorgeschreven, vaak onprettige neveneffecten met zich meebrengen.

Wanneer we dan ashwagandha en antidepressiva gaan vergelijken dan zien we dat we bij gebruik van de plant op een natuurlijke manier de aandoening gaan behandelen. En niet te maken krijgen met de neveneffecten zoals met de bestaande medicijnen dus wel het geval is.

Gekend om zijn stress verlagende capaciteiten, is dit kruid zeker belangrijk om verder te onderzoeken naar zijn mogelijke positieve werking op mensen met depressie.

Hoe werkt Ashwagandha tegen depressie

depressieHet kruid staat bekend als een adaptogeen. Dat betekent dat het een soort supplement is die de gevolgen van stress kan blokkeren. Alsook de stress zelf.

Door ashwagandha tegen depressie te nemen kunnen we de processen in de hersenen terug in balans brengen. Deze processen zijn door de symptomen van depressie uit balans gebracht.

De plant geeft een relaxt gevoel, zowel voor de geest als voor het lichaam. Het kan de hopeloosheid en neerslachtigheid die men ervaart tijdens depressie gaan tegengaan. Zorgt voor het terugbrengen van mentale klaarheid en vrede met jezelf.

In hogere doseringen werkt het kruid als een verdovingsmiddel. Het helpt op die manier om terug op een normale manier te slapen en makkelijk te kunnen rusten.

Ashwagandha en antidepressiva: Is Ashwagandha veiliger?

ashwagandha zwangerschapHet kruid wordt gezien als veilig. Echter mogen vrouwen die zwanger zijn dit kruid niet gebruiken. Dit komt doordat het de baarmoeder en eierstokken kan ontspannen en stimuleren. En de spieren in die regio kan helpen ontspannen. Dat zou een (vroegtijdige) bevalling of abortus kunnen uitlokken.

Voor vrouwen die niet zwanger zijn is Ashwagandha volledig onschadelijk. De plant verbetert de gezondheid van de neuronen. Dit gebeurt door vrije radicalen die schade toebrengen te gaan bestrijden.

Onderzoek met imipramine

Tijdens dit onderzoek werden ratten een supplement van het kruid gegeven of imipramine gegeven. Imipramine is een gekend anti-depressant. De resultaten waren bijna gelijk. Er werd vastgesteld dat het kruid de mogelijkheid heeft om de gemoedstoestand te stabiliseren en kan helpen tegen depressie.

Onderzoek met diazepam

medicijnen tegen depressie De werking van het kruid gebruikt in een supplement wordt ook gelijkgesteld aan het medicijn diazepam om depressie en angst te behandelen die al dan niet gepaard gaat met sociale isolatie. (bron)

Productie van neurotransmitters stimuleren

Verder zien we ook dat Withania somnifera er helpt voor zorgen dat onze neurotransmitters gestimuleerd worden. Waaronder dopamine en serotonine. Die zijn van groot belang om te bepalen hoe we ons gaan voelen. Wanneer we een betere aanmaak en vrijgave van serotonine en dopamine hebben zullen we ons over het algemeen ook beter voelen.

Mannen en vrouwen die lijden aan een depressie hebben daarom ook vaak te maken met ofwel een tekort aan dopamine, ofwel een tekort aan serotonine.

Conclusie

Of we met ashwagandha depressie kunnen genezen zal hoofdzakelijk afhangen van de aard van de depressie.

Wel hebben we onder meer gunstige effecten gezien bij de vergelijking met twee 2 belangrijke medicijnen die vaak worden gegeven aan mensen met depressie. Imipramine en diazepam om concreet te zijn.

De werking van ashwagandha kan de werking van deze medicijnen evenaren. Dat maakt ashwagandha een potent natuurlijk alternatief om depressie te behandelen.

Hoewel deze resultaten wetenschappelijk ondersteund zijn, toch raden we aan om niet op eigen houtje deze supplementen te gebruiken om de problemen met depressie te behandelen. Het advies van een arts is in geval van depressie zeker aangeraden.

Je kan Ashwagandha hier bestellen.

Afvallen met Ashwagandha

gewicht verliezenAfvallen met ashwagandha kan eens worden versneld. Dat wordt toch beweerd aan de hand van recente onderzoeken. Men heeft namelijk vastgesteld dat het kruid ervoor kan zorgen dat het vetpercentage gaat dalen en de spiermassa toeneemt.

Het kruid uit India kan dus een gezond gewicht helpen tot stand komen. Natuurlijk dienen we hiervoor ook een gezonde levensstijl te hanteren.

De onderzoeken werden ook uitgevoerd bij mensen die aan beweging deden. Dus er dient ook wel aan beweging gedaan worden.

Vooral bij krachttraining heeft ashwagandha heel wat te bieden.

Zo zal het de balans tussen de verschillende hormonen terug in evenwicht brengen.

De spiermassa alsook de spierkracht doen toenemen. Het testosteron verhogen. (dit is zowel bij vrouwen met overgewicht van belang)

Als resultaat van dit alles zal dus het vetpercentage in het lichaam gaan dalen en zal de spiermassa toenemen. Waardoor we een gezonder gewicht bereiken.

Verwante Topic:  Kruiden tegen Slaapstoornissen

De adaptogene werking van het kruid

ashwagandha

Afvallen met ashwagandha werkt op heel wat verschillende manieren.

Zoals eerder reeds is gezegd zal het eerst de hormonen in balans brengen.

Dit is van groot belang omdat heel vaak bij mensen met overgewicht een verkeerde balans tussen de hormonen plaatsvindt.

Ook mensen die onder stress staan zullen hier baat bij hebben. Doordat het kruid het stresshormoon cortisol volledig kan neutraliseren.

Dit zorgt voor het gunstige effect op ons metabolisme. Waardoor we makkelijker calorieën gaan verbranden. Indien we dit dan nog eens combineren met extra beweging zijn er geen grenzen aan de voordelen van afvallen met ashwagandha supplementen.

Antioxidante werking

Het kruid zal niet alleen helpen om de hormonen in balans te brengen.

Ashwagandha bevat heel wat natuurlijke antioxidanten. Deze zullen de activiteit van ons zenuwstelsel enorm gaan stimuleren. En dit op een natuurlijke wijze.

withania somnifera Het centrale zenuwstelsel werkt in feite als een limiterende factor wanneer we aan intense beweging doen zoals bijvoorbeeld krachttraining.

Een goed werkend centraal zenuwstelsel zal dus helpen bij het herstellen na een zware krachttraining en zal ons ook meer energie en kracht geven tijdens de training.

Dat betekent dat we harder en langer zullen kunnen trainen. En daarbij ook sneller gaan herstellen.

Afvallen met ashwagandha wordt ook nog eens gestimuleerd doordat onze mentale kracht toeneemt. We krijgen meer motivatie om iets te doen.

Verhoogde beschikbare energie

We hebben het al vermeld, het centrale zenuwstelsel zal beter reageren op de impulsen van onze hersenen en onze spieren.

Maar ook door de adaptogene werking kunnen we beter omgaan met stress en andere mentale problemen zoals angst.

Mensen met overgewicht hebben vaak last van stress, slapen slecht, zijn emotionele eters, of hebben een negatief zelfbeeld door hun ontevredenheid over hun lichaam.

Al deze negatieve factoren kunnen worden verholpen wanneer we afvallen met ashwagandha.

Het is natuurlijk geen toverdrank. We moeten het daadwerkelijk wel zelf doen.

Maar dit kruid zorgt dat we er mentaal klaar voor zijn, het verhoogt onze energie en onze motivatie om door te zetten wanneer we het even moeilijk hebben.

Dalende bloedsuikerwaarden

bloedsuiker controlerenMensen die te zwaar zijn hebben vaak hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuiker. Dit is de grootste reden dat mensen zwaarlijvig worden.

Door te gaan bewegen en gezonde voeding te eten kunnen we die bloedsuikerwaarden onder controle houden.

Maar ook hier kan ashwagandha supplement ons gaan helpen.

Het kruid zal de bloedsuikerwaarden blokkeren wanneer die dreigen hoog te worden. Op die manier wordt de omzetting van koolhydraten naar glucose versnelt. En kan het lichaam de glucose meteen gaan gebruiken voor energie.

Wanneer we hoge bloedsuikerwaarden hebben en vooral wanneer dit chronisch wordt. Dan moet de pancreas hoge hoeveelheden insuline gaan vrijgeven.

De insuline die dan wordt vrijgegeven gaat dan met de glucose naar de vetcellen om ze daar dan op te slaan.

Want meestal hebben we die energie die wordt vrijgegeven uit hoge hoeveelheden glucose niet meteen nodig. Tenzij we een enorm zware training gaan doen of aan het doen zijn. Daardoor gaan we uiteindelijk overgewicht opstapelen.

Op termijn leidt dat tot insulineresistentie die dan weer zorgt voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

Conclusie

Afvallen met ashwagandha wordt op heel wat verschillende vlakken gestimuleerd.

  • Zo krijgen we meer energie om te sporten
  • We hebben meer motivatie
  • We verhogen de aanmaak van spiermassa
  • De spierkracht verhoogt
  • Als resultaat daalt het vetpercentage
  • We gaan beter om met stress
  • Hormonen raken terug in balans
  • Antioxidanten helpen om de organen te stimuleren
  • Waardoor het metabolisme verhoogt

Daarvoor zijn geen hoge dosissen nodig. Een dosis van 400 tot 1.000 mg per dag via een supplement is in dit geval ruim voldoende.

Veel voordelen maar…

Ashwagandha heeft dus een enorme lijst aan voordelen. Maar Ashwagandha en zwangerschap hoort daar niet bij. Er zijn verschillende kruiden die we niet kunnen nemen tijdens de zwangerschap. Hoewel Ashwagandha enorm veel voordelen te bieden heeft voor vrouwen. Toch wordt het algemeen afgeraden om dit kruid te gebruiken tijdens de zwangerschap.

We kunnen van al deze voordelen natuurlijk wel gebruikmaken na de zwangerschap. Na de zwangerschap hebben veel vrouwen last van een post-natale depressie. Wanneer je van jezelf weet daar een risico voor te vormen, dan kan je reeds de voorzorg nemen door meteen na de bevalling ashwagandha te gebruiken.

Ook om terug een normale balans tussen de hormonen te krijgen na de bevalling is dit een uitstekend middel. Omdat het zal helpen overtollige hormonen zoals cortisol en prolactine, terug naar zijn normale waarden te brengen na de zwangerschap.

Gevaar tijdens de zwangerschap

zwangere vrouw Het gebruik van ashwagandha tijdens de zwangerschap kan abortus uitlokken. Dit komt doordat bepaalde stoffen in het kruid, de eierstokken en baarmoeder kunnen gaan stimuleren.

De ware toedracht weten we niet, vermoed wordt echter dat het een ontspannend effect zal geven op de spieren die zich bevinden in de eierstokken en in de baarmoeder. Wanneer deze spieren gaan ontspannen of samentrekken zou het abortus effect dus kunnen ontstaan.

Echter zijn er sommige alternatieve genezers die het toch zullen aanraden in een kleinere dosis. Ze stellen dat kleinere dosissen deze effecten als het uitlokken van een abortus niet gaan veroorzaken.

Toch neem je beter het zekere voor het onzekere en wachten we tot na de zwangerschap om ashwagandha te gebruiken.

[bctt tweet=”#Ashwagandha wordt afgeraden tijdens de #zwangerschap” username=”KruidjeGezond”]

Gebruik van Ashwagandha

Het kruid kan worden gebruikt in een supplement. Dat wordt vaak toegevoegd aan andere supplementen die de vrouwelijke gezondheid stimuleren. Echter om duidelijk te weten wat het kruid voor jou persoonlijk doet is het beter om een supplement te gebruiken met alleen ashwagandha.

Ashwagandha bijwerkingen

Toch zijn er een aantal lichte bijwerkingen aan ashwagandha. Die komen echter weinig voor en zijn vooral van toepassing bij mensen die reeds een andere aandoening hebben.

Zoals mensen met auto-immuunziekte, problemen met de schildklier en extreem hoge bloeddruk. Die kunnen ervaren dat hun conditie nog slechter wordt door de plant te gebruiken. Om die reden wordt hen dat dan ook afgeraden.

Het kruid zal de dopamine en serotonine doen stijgen. Het is dus niet aangeraden om Ashwagandha en antidepressiva samen te gaan gebruiken. Wanneer je dit wel wilt doen kan je daar beter eerst grondig met je dokter over praten. Omdat ze de effecten van de medicatie kunnen versterken.

Dosering

De dosis bedraagt dan tussen de 1 en de 6 gram. In vele gevallen kan een kleine dosis via een supplement reeds effectief zijn.

Het kruid wordt in India tijdens de zwangerschap gebruikt om lage rugpijn te verhelpen en vermoeidheid tegen te gaan. Het zorgt ook voor een vlotte bevalling doordat het de spieren gaat strakker maken.

Toch wordt het in het westen afgeraden om het kruid te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Er zijn geen onderzoeken bekend waar het gebruik van het kruid werd bekeken tijdens het geven van borstvoeding. Het is dus niet zeker of het al dan niet goed is om het kruid te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding.

Wanneer je het kruid in een supplement gebruikt om depressie te behandelen dan hangt de dosering af van de ernst van de symptomen. Voor de meeste mensen betreft een sterke hoge dosis 6.000 mg ofwel 6 gram. Deze dosis kunnen we opsplitsen in 3 keer. Dat zou moeten voldoende zijn om een krachtig ontspannend gevoel te krijgen.

Hoewel, het kruid kan ook effectief zijn in lagere doseringen. Dosissen van 300 tot 500 mg kunnen ook al de nodige zichtbare effecten teweegbrengen. Zelfs een nog lagere dosering van 50 tot 100 mg kan zorgen voor een rustgevend effect.

Je kan Ashwagandha hier online bestellen

Delen op: