Is het Goed om Ananas te eten bij Diabetes?

ananas bij diabetes

Delen op:


Is het Goed om Ananas te eten bij Diabetes?

diabetes voedingFruit kan een gezonde keuze zijn bij mensen met diabetes. Ananas is rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Maar heeft een hoge glycemische index. Verse ananas is in de meeste gevallen beter dan ananas uit blik, gedroogde ananas of ananassap.

Wanneer je diabetes hebt dan weet je hoe belangrijk het is om op je voeding te letten. De bloedsuikerwaarden binnen te perken houden is belangrijk. Dus moeten we opletten wanneer we koolhydraten eten.

Fruitsoorten zoals ananas kunnen een gezonde keuze zijn bij mensen met diabetes. Bepaalde fruitsoorten bevatten vitamines, mineralen en vezels die gunstig kunnen zijn als toevoeging aan ons dieet. Maar ze kunnen ook koolhydraten bevatten die dan weer van invloed zijn op onze bloedsuikerwaarden. Om die reden is het aangeraden om ze met mate te eten.

ananas diabetes

We zullen hier enkele tips geven hoe we ons dieet zodanig kunnen opstellen. We zullen ook de voordelen en de nadelen van ananas bespreken.Het dieet samenstellen

Een gezond dieet is belangrijk wanneer je diabetes wilt onder controle houden. Je dient alle koolhydraten die tijdens de dag worden gegeten, nauwlettend in de gaten te houden. En je dient een gezond dieet aan te houden.

Verwante Topic:  Volledige Lijst met Vochtafdrijvende Middelen

peulvruchten diabetesHet dieet moet bestaan uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen.

Deze kunnen we vinden in:

 • Fruit
 • Groenten
 • Volkoren producten
 • Peulvruchten

We moeten voedingsmiddelen gaan vermijden die enorm veel vet bevatten of die voor een groot deel bewerkt zijn. Ook moeten we zoetigheden vermijden in ons dieet.

Koolhydraten tellen

Veel mensen met diabetes zullen hun dagelijks aantal koolhydraten tellen en bijhouden. Dit is omdat koolhydraten ervoor gaan zorgen dat de bloedsuikerwaarden gaan stijgen.Je kan een maaltijdsplan gebruiken om de koolhydraten die worden gegeten tijdens elke maaltijd bij te houden. Deze aanpak is meer professioneel en verhoogt onze kansen om de bloedsuiker effectief in balans te houden.

Het aantal koolhydraten die worden ingenomen tijdens elke maaltijd kunnen afhankelijk zijn van enkele factoren.

 • De medicatie die wordt genomen
 • Je gewicht
 • Je activiteit gedurende de dag
 • Je doel ivm de bloedsuikerwaarden

Een goeie regel om koolhydraten te beperken tot 45 tot 60 gram per maaltijd en 15 tot 20 gram per snack of kleine maaltijd.

Glycemische Index

vezelrijke voeding diabetesSamen met het tellen van de koolhydraten dien je ook de glycemische index in rekening te stellen met het aantal koolhydraten. De glycemische factor zal bekijken hoe snel de bloedsuikerwaarden gaan stijgen bij een bepaald voedingsmiddel.

Verwante Topic:  Kunnen we Diabetes voorkomen met Omega 3?

Sommige voedingsmiddelen hebben een grote glycemische index. Die zullen de bloedsuikerwaarden dus heel snel doen stijgen. Anderen hebben dan weer een lage waarde en zullen de bloedsuiker minder snel laten stijgen.

Factoren die bijdragen aan de glycemische index zijn:

 • Vet
 • Vezels
 • Hoe rijp de voeding is
 • De methode om te koken
 • Bewerking

Wanneer een voedingsmiddel een hoge glycemische index heeft dan kan het dus de bloedsuikerwaarden heel snel doen stijgen. Je kan deze voedingsmiddelen nog steeds blijven eten maar je zou die moeten gebruiken in combinatie met andere voedingsmiddelen die dan weer een lage glycemische index hebben.

Ananas bij diabetes

ananas bij diabetesAnanas bij diabetes kan worden gebruikt tijdens het dieet. De glycemische index van verse ananas bedraagt 56. Dat kan worden gezien als gemiddeld. Het is niet hoog en het is niet laag. Om ananas bij diabetes toe te voegen kunnen we eventueel andere voedingsmiddelen toevoegen die een lagere glycemische index hebben.

Door de waarde van 56 wordt ananas bij diabetes gezien als gemiddeld. Dat betekent dat we het wel kunnen eten maar dat het net niet behoort tot de beste voedingsmiddelen bij diabetes.

Ze kunnen daarom zeker worden gecombineerd met andere voedingsmiddelen die dan weer wel worden gezien als ideaal bij mensen met diabetes. Die kunnen dan in combinatie met ananas bij diabetes de bloedsuikerwaarden binnen de perken houden.

Verwante Topic:  Welke Noten Bevatten Omega 3?

Sommige voedingsmiddelen die we kunnen toevoegen bij ananas:

 • Volkoren pasta
 • Bruine rijst
 • Peulvruchten (bonen, erwten)
 • Volkoren brood
 • Havermout

Verse of vervrozen ananas bevat de laagste hoeveelheid koolhydraten per dosis. Ananassap en gedroogde ananas bevatten veel meer suiker. Dat betekent dat we deze ofwel dienen te vermijden, ofwel kleine porties ervan eten.

Ananassap en gedroogde ananas bij diabetes wordt eigenlijk beter vermeden. Toch kan het indien je echt niet zonder kunt, in kleine hoeveelheden worden gebruikt.

Het Besluit bij Ananas bij Diabetes

We kunnen wanneer we diabetes hebben ananas blijven eten. Toch dienen we te weten dat ze niet behoren tot de voedingsmiddelen die de bloedsuiker gaan helpen balanceren. Integendeel ze zullen de bloedsuiker gemiddeld doen stijgen.

Om die reden worden ze beter in combinatie met voedingsmiddelen die de bloedsuiker minder snel doen stijgen gebruikt.

Ananassap en gedroogde ananas bij diabetes wordt in de meeste gevallen beter vermeden. Wanneer je echt gek bent op gedroogde ananas kan het echter worden gegeten in zeer kleine porties.

Delen op: